Производство

Производство на бира КОНРАД

Варенето на бира има дългогодишни традиции в Чехия. Първите сведения за производство на бира се отнасят към 1088 г. и се съдържат в нотариалния акт на храма Vysehrad. Първоначално само кралски градове и манастири са притежавали разрешение за варене на бира.
В ранния период на Чешката държава бирата се е варяла и продавала от правни къщи за варене на бира, като това е било основно женска дейност. По-късно собствениците на тези къщи се обединили и варяли бирата в общи пивоварни. В зависимост от съдържанието на малц, те произвеждали лека, средна, силна и двойно – силна бира.

Бирата се разделя на 2 основни типа:

 • 1-ви тип, световни бири: почти еднакъв вкус, високо ниво на продажбите, без специфични характеристики. Тези марки обикновено имат алкохолно съдържание 3 – 4,5 обемни % и висока горчивина. Те сe произвеждат при еднофазова ферментация, което означава, че както основните, така и окончателните ферментационни процеси се извършват в един резервоар /т.н. CKT -цилиндрично-коничен танк/. Те се произвеждат предимно в пивоварни с годишен капацитет над 200 000 хектолитра.
 • 2-ри тип, бири от чешки тип: За разлика от световните бири, при които за производството на една варка са необходими ок. 10 дни, бирата прозвеждана по традиционна технология изминава по-дълъг път – около 1 месец. При това тези бири не се пастьоризират, което запазва в бирата много полезни вещества. Затова тези бири притежават изразителен местен вкус, плътност, приятна горчивина и сила.

При производството на бира КОНРАД се използват четири естествени суровини – вода, малц , хмел и пивни дрожди /бирена мая/, като се спазва стриктно старовечната класическа чешка технология, използвана от създаването на пивоварната.

Технологията за производство на бира се основава на действието на различни ензими, създадени при малцовото производство, които впоследствие разграждат голяма част от веществата, налични в малца. За да се осъществи разграждането на веществата, налични в малца, е необходимо ензимите да достигнат до тях. За тази цел малцът се смила, за да може малките частици малц по-лесно да се разградят в захари и други вещества.

 • Фаза 1 – Варене
  Варенето започва със смесване в правилна пропорция на ечемичен малц и вода. При загряване на сместа /малцова каша/ до определени температури за определено време се активират малцовите ензими, които разграждат нишестето на захари. При варенето се прилага класическия начин за производство на типична чешка бира – първо се отделя захарния разтвор /сладка пивна мъст/ от малца /малцови трици/, след което се вари с хмел, който се добавя постепенно на няколко пъти. Хмелът консервира и придава на бирата приятен горчив вкус и мирис.
 • Фаза 2 – Основна ферментация
  След варенето пивната мъст се очиства от утайки, охлажда се до ферментационна температура, аерира се и след това се заквасва с пивни дрожди. Основната ферментация протича в отворени вани при температура до 12 °С в хладилно помещение. Тук пивните дрожди превръщат повечето захари в алкохол и въглероден двуокис. Постоянно се контролира степента на ферментация и температурата във всяка вана. След 6 до 8 дни ферментация бирата рязко се охлажда, отстраняват се от повърхността й отделените при ферментацията утайки /неразтворими частици, които могат да попречат на ферментационния процес/ и тъй наречената вече „зелена бира” се прехвърля в резервоари за отлежаване. Отложените на дъното на ваните пивни дрожди се изплакват щателно и отново се използват за заквасване.
 • Фаза 3 – Доферментиране и зреене на бирата
  Резервоарите за отлежаване са хоризонтални съдове с диаметър 240 см и обем от 60 до 600 хектолитра, разположени в хладилно помещение. Тук бирата дозрява и естествено се насища с въглероден двуокис, отделящ се при вторичната ферментация. Оформя се нейния вкус, аромат, пивкост и пенливост. Зреенето трае в зависимост от вида бира от 21 до 120 дни и протича при температура 2 °С и налягане 0,1 MPa. Единствено забавеното природно зреене е гаранция за завършен вкус , добра пивкост , гъста и трайна пяна. Най-накрая бирата се филтрира за искряща бистрота.
 • Фаза 4 – Филтриране
  Чрез филтрирането се постига висока степен на бистрота, както и стабилизиране на бирата по отношение на нежелано потъмняване.
 • Фаза 5 – Пълнене /бутилиране/
  Филтрираната вече бира се прехвърля в резервоари , където се успокоява -прекарва в покой около 24 часа. През това време се възстановява равновесието между свързания и свободен въглероден двуокис. Преди да се премине към пълнене в кегове и бутилки, бирата преминава през специален микрофилтър, който внимателно я избавя от нежелани квасни бактерии и микроорганизми.

Целият процес на производство и пълнене на бира КОНРАД протича при стриктно спазване на строги изисквания за чистота, като в нито една фаза на произвоството на бирата не се прилага каквато и да е химическа обработка. Затова бира КОНРАД запазва своите природни свойства на здравословна природна напитка.