Как се пие бира

Наливане и пиене на бира:

Ако искаме да пием добра бира, трябва да я изливаме по правилен начин. Наливната бира трябва да е с температура 7 – 9°C и да се точи най-малко на три пъти. Никога не наливайте бира за резерв, тя скоро ще изгуби своя вкус.

Никога не добавяйте прясна бира към стара. Разклащането на чашата, когато се налива бира, не е правилно. Бирата се пени повече, като в същото време губи много въглероден двуокис и пяната пада бързо. Както се казва 50% от качеството на бирата се дължи на производителя, а другите 50% зависят от човека, който налива бирата. Това правило днес е два пъти по-актуално.

Наливането на бутилирана бира също има своите правила:

Започваме да наливаме бирата по стената на чашата, като постепенно я изправяме от наклонено във вертикално положение. Въглеродният двуокис, който се отделя при наливане, придава на бирата златист цвят.

HowTo_01_konrad-a03    HowTo_03_konrad    HowTo_02_konrad    HowTo_05_konrad    HowTo_04_konrad

Шапката на пяната излиза извън ръба на чашата. Това дава възможност да се появи аромата на хмела, потискайки в същото време възприятието за горчивина.

Днес бирата е популярна в почти всички краища на света. Тя е важен хранителен продукт, съдържащ редица вещества, които са от съществено значение за всеки – протеини, азотосъдържащи съставки, някои фосфати и витамини от група В. Бирата е една от най-здравословните напитки. Нашите предци никога не са считали бирата за обикновена напитка.

Бирата е напитка, създадена за всичките ни пет сетива:

  • Наблюдавайте себе си и ще откриете как всичките ви сетива участват в бирения ритуал. Вижте какво се оказва в момента, в който усетите нейния възхитителен вкус върху езика си. Нетърпението Ви кара да вземете напълнената халба, удоволствието Ви се покачва при докосването на чашата и допира на чашата до устните Ви! – ЗРЕНИЕ и ДОПИР.
  • Вие оценявате хармоничния вкус, създаден от различни съставки, придавайки заедно уникален аромат! – МИРИС.
  • Какво удоволствие ви доставя опитването на тази специфична, с нищо несходна, деликатна, освежаваща и повишаваща настроението напитка. Това е още един подарък от бирата – ВКУС.
  • От самото начало се чувствате ангажиран в целия ритуал – от наливането, през приятелския звън на чашите при тоста, до галещия звук при преглъщане и мляскане с устни, потвърждавайки така своята удовлетвореност от качеството на хмеловата напитка – тук е последното ни усещане – СЛУХ!

Така че, заповядайте и не забравяйте:

КОНРАД ви предоставя възможност да вкусите истински вкус на традиционно чешко пиво!